TTES julkilausuma

6.9.2023

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton valtakunnallisten teknisten alojen tuntipalkkaisten (TTES) neuvottelupäivät 2.-3.9.2023 Turussa.

Neuvottelupäiville osallistui noin 50 tuntipalkkaisten edustajaa ympäri Suomea.

JULKILAUSUMA

Kunta-alan tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus TTES on paitsi sopimus työn tekemisen ehdoista, myös teknisen alan työyhteisöjä ja ammatillista ylpeyttä ylläpitävä rakenne. TTES:een kuuluvat suorittavan työn tekijät ovat alojensa parhaita ammattilaisia. Sopimuksen pitkään jatkunut rapauttaminen on ollut myös työyhteisöjen sosiaalista heikentämistä.

Työnantajalle TTES antaa mahdollisuuden joustaviin työn teettämisen järjestelyihin ja korkeaan tuottavuuteen muuttuvissa olosuhteissa. Työntekijöiden ja työnantajan edut kohtaavat sopimusmuodossa, jota on määrätietoisesti kehitetty puolen vuosisadan ajan. Tätä kehittämistä tulee jatkaa seuraavatkin viisikymmentä vuotta.

Olemme tuntipalkkaisten lukumäärässä vajonneet maanlaajuisesti tasolle, joka vaarantaa kunta-alan teknisen työn tekemisen parhaita käytäntöjä ja tehdyn työn laadun. Kunta-alan tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen soveltamisalaa on syytä soveltavin osin laajentaa, eikä supistaa entisestään.

Kuntien tuntipalkkaisten työntekijöiden määrän tulee kääntyä nousuun seuraavien vuosien aikana. Se on työntekijöiden, työnantajan ja kuntien teettämän työn maksavien veronmaksajien etu.

Yhteiskunnallisen keskustelun kiihtyessä ja työmarkkinatilanteen ollessa poikkeuksellisen epävarma tarvitsemme mahdollisimman vakaita, hyviksi havaittuja käytäntöjä työelämässä. Kunta-alan tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen vahvistaminen on tässä tilanteessa kuntia, maakuntia ja koko Suomea tukevaa työtä.


Lisätietoja
Maarit Salonen
puheenjohtaja
Turun yhteisjärjestö JHL ry
044 907 3606